Çocukluk; yeme alışkanlıklarının oluştuğu dönemdir.

Bu dönemde çocuk başta aile olmak üzere çevresini incelemeye ve analiz etmeye başlar ve öğrenme hayatında ilk adımlarını atar. Bu nedenle, çocukların beslenmesi için iyi bir temel oluşturmak gerekir. Çocuk anne ve babasını taklit etmeye çalışır. Öğrenmeye devam etme arzusu vardır. Dolayısıyla bu dönemde çocukların sağlıklı beslenme alışkanlıklarını yaşamlarına dahil etmeleri kolaylaşır.


Çocuklarda beslenme yetişkinlerden farklıdır. Çocukluk çağındaki en büyük iki problem obezite ve iştahsızlıktır. Bunun en büyük nedeni genellikle ailedir. Aile yemeklerinin stresi, çocuklarda psikoloji ve iştah eksikliğine yol açabilir. Bu sorunların yaşanmaması için çocuklara beslenme eğitimi verilmelidir. Bu tür bir sorunumuz olduğunda yaptığımız en büyük hata, bildiğimiz beslenme planını çocuğa uygulamaktır. Bunu yapmanın aslında bir çocuğun metabolizmasını, diyetini ve sağlığını bozabileceğini unutmamalıyız. İleride çocuğun beslenmesinde daha büyük sağlık sorunlarına yol açmamak için profesyonel bir beslenme uzmanı eşliğinde beslenme planı oluşturulmalı ve uygulanmalıdır. Bu süre haftalık kontrollerle izlenmeli ve çocuğa sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırılmalıdır.


Ergenlik, çocukluktan büyüme ve yetişkinliğe geçiş aşamasıdır. Ergenlik döneminde beslenme, çocukları yaşamları boyunca etkiler. Ergenlik, kızlarda 10, erkeklerde 12 yaşlarında başlayan fiziksel, psikolojik ve sosyal bir değişim dönemidir. Ergenlik döneminde büyüme ve gelişme çok hızlıdır. Sonuç olarak, enerji ve besin maddelerine olan talep artar. 


Yoğun dersler, sınavlar, özgürlük arzusu, çevresel etkiler, karakter oluşumu ve dış görünüşe gösterilen özen, gençlerde yanlış beslenme alışkanlıklarına yol açar. Arkadaşlarıyla daha çok vakit geçirmek ve dışarı çıkmak isterler ve  ne yiyeceklerine, ne zaman yiyeceklerine ve nerede yiyeceklerine onlar karar verirler. Kafeteryada servis edilen çikolata, patates cipsi ve asitli içecekler gibi yağlı ve kalorisi yüksek yiyecekleri okul yemekhanesindeki öğünlere tercih ederler. Ruh hali değişiklikleri de bu dönemde gençlerde yetersiz beslenmeye katkıda bulunur.


Adölesan dönemde beslenme ile ilgili ileride daha büyük sağlık sorunlarına yol açmamak için profesyonel bir beslenme uzmanı ile birlikte adölesanlara yönelik bir beslenme planı geliştirilmeli ve uygulanmalıdır, bu periyod haftalık olarak izlenmeli ve sağlıklı beslenme alışkanlıkları geliştirilmelidir.